Часник та цибуля – користь чи шкода?

Цибуля і часник мають в собі якості тамасу, їх можна приймати в особливих випадках як ліки. Проте прийнято вважати, що часник і цибуля дуже корисні для здоров’я і вживати їх щодня. Давайте подивимося, що про це говорить східна традиція світу.

Часник та цибуляВеди пояснюють це так. Є три початкові якості – три гуни, які пронизують все в цьому світі – сатва (благість), раджас (пристрасть) і тамас (невігластво). Переважання тієї чи іншої гуни в людині проявляє себе певними ознаками. Якщо в людині переважає саттва, то у неї є чітке розуміння сенсу життя, здатність без насильства над собою займатися духовними практиками і справами, які приносять благо оточуючим, не здійснювати насильства стосовно інших живих істот і т.д. Якщо переважає раджас, то людина схильна до активної, але досить безладної діяльності, їй складно контролювати свій розум, легко впадає в гнів, надмірну радість чи сильний відчай, їй складно визначити свій шлях і йти по ньому. Тамас – безцільна бездіяльність: агресія, алкоголь, критика інших людей, відсутність конструктивної діяльності, отупіння. Чим більше в людині тієї чи іншої енергії, тим сильніше проявлені і відповідні їй характеристики.

Всі продукти харчування так само, як і все у нашому світі, володіють цими характеристиками у різних поєднаннях. Є продукти, в яких більше доброти (фрукти, мед, молоко), пристрасті (кава, велика кількість їжі, штучна їжа) або невігластва (м’ясо, штучна їжа та напої, не свіжа їжа). Якщо людина встає на шлях духовних практик, то щоб полегшити виконання завдання, їй рекомендують харчуватися тими продуктами, які будуть в цьому допомагати – тобто сатвічними. Звісно, повністю виключити продукти раджасу та тамасу неможливо, оскільки ми живемо в соціумі, яким “рухають” саме ці дві гуни. Але в наших руках – звести вживання таких продуктів до мінімуму.

Продукти з різкими сильними запахами відносять до тамастичних – серед них і часник. Цибуля – це поєднання тамасу і раджасу. Такі продукти не рекомендують вживати щодня, але при цьому Аюрведа, традиційна індійська медицина, розглядає їх як лікарські засоби. Наприклад, цибуля в приготованому вигляді добре впливає на сечостатеву систему, а часникові краплі – один з найбільш потужних засобів для очищення судин від бляшок і відновлення еластичності стінок.

Ось що про це говорить сучасна медицина:

  • Часник у сирому вигляді може мати шкідливі бактерії ботулізму. Можливо, тому римський поет Горацій писав, що «часник ще більш шкідливий, ніж болиголов».
  • Широко визнається серед медичних працівників, що вбиваючи шкідливі бактерії, часник також знищує корисні, які необхідні для нормального функціонування системи травлення.
  • Гомеопати приходять до тих самих висновків, і кажуть, що червона цибуля провокує сухий кашель, чхання, нежить і інші знайомі простудні симптоми.
  • При деяких захворюваннях, таких як жовчнокам’яна хвороба, анемія, виразка шлунку, будь-які гострі захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання нирок і печінки, епілепсія, слід бути вкрай обережним у вживанні часнику та цибулі.

Далі – лише цитати:

“Звичайно, корисно утримання від м’яса; овочі хороші, крім кількох, як спаржа, селера і часник, які представляють медикаменти” (Агні йога).

“Природа часнику тамастична. Вона може притупляти розум або робити його “приземленим”. Часник підвищує кількість сім’я, але одночасно діє дратівливо на репродуктивні органи. Тому, будучи хорошим лікарським засобом, не дуже підходить для повсякденного раціону тих, хто практикує йогу” (Васант Лад, Давид Фроулі. “Трави та спеції”).

“Тамас – це все, що розкладається. Тамастичними є залишки їжі, страви, які розігрівалися кілька разів. Крім того, сюди відноситься цибуля, часник, м’ясо, риба, алкоголь. Вони обтяжують розум, стимулюють низинні інстинкти і ведуть до депресії.” (Двіведі, Трігун, Махаріші – Аюр-Веда)

“Для двічі народжених непридатні в їжу часник, порей, цибуля, гриби, що виростають з нечистот.” (Дхарма Шастра, 5/5)

“Двічі народжені, з’ївши навмисне гриб, м’ясо домашнього кабана та півня, часник, цибулю або порей, впадають в гріх (patati).” (Дхарма Шастра, 5/19)

“Однією з причин зростання сексуальної енергії в тілі, і відповідно, сексуального бажання, є прийом м’ясної, дуже солодкої, солоної і гострої їжі, а також навіть невеликих доз алкоголю. Тому для її контролю рекомендується вегетаріанство, відмова від солодощів, тортів і тістечок, фініків, ананасів, цибулі, часнику та алкогольних напоїв.” (Матхур Мандал Дас. Аюрведа сім’ї)

“Якщо ви любите цибулю, часник і м’ясо, це вказує на раджастичну природу у вас. Вона буде порушувати спокій вашого розуму і порушувати ниці пристрасті. Уникайте цибулі та часнику. М’ясоїди повинні негайно залишити цю найбільш нездорову і бездуховну звичку. Приймайте більше молока, ґхі , олії, меду, пшениці, рису і овочів. Відмовтеся від пекучих приправ, часнику, цибулі та гострої їжі. Приймайте помірну, неважку, просту їжу, що не збуджує. Відмовтеся від тютюну, алкоголю, чаю, кави, м’яса і риби.” (Шивананда Свамі. Золота книга йоги.)

Натисни «Like», щоб читати нас на Facebook ↓

Часник та цибуля – користь чи шкода?