Автор: Емілі Уикс, зареєстрований дієтолог-нутриціоніст, ліцензований дієтолог в США

Люди використовували метод квашення для збереження продуктів протягом тисяч років. Тільки в останні роки квашені продукти стали користуватися особливою популярністю – і на це є причина! Доведено, що кисломолочні та квашені продукти корисні для кишечника, покращують травлення і всмоктування мінералів. Це відбувається внаслідок високої концентрації в них пробіотиків.

Такі продукти, як йогурти, кімчі та чайний гриб проходять стадію кисломолочного бродіння, під час якого бактерії або дріжджі харчуються природними цукрами і створюють з’єднання, що консервують харчовий продукт. При цьому, відбувається вироблення корисних травних ферментів. Компоненти їжі піддаються попередньому переварюванню бактеріями і ферментами, що підвищує засвоюваність цих продуктів у організмі людини. Як відомо, йогурт і кефір легше перетравлюється людьми з непереносимістю лактози тому, що бактерії попередньо розкладають лактозу!

Окрім поліпшення травлення і користі для кишечника, квашені та кисломолочні продукти можуть стимулювати імунну систему і знижувати запалення. Існує багато різних типів кисломолочних та квашених продуктів, але всі вони смачні і корисні! Чи ви пробували будь-які з цих корисних для кишечника продуктів?

Йогурт

Класичний пробіотичний продукт – йогурт – може стати відмінним вибором, якщо ви хочете підвищити вміст пробіотиків у раціоні. Перевірте етикетку і переконайтеся в наявності живих і активних культур. Також відомо, що вживання йогуртів та молочних продуктів сприяє зниженню ризику розвитку діабету та надовго надає відчуття ситості.

Кефір

Аналогічний йогурту кисломолочний напій. Кефір багатий на кальцій і пробіотики. Кефір – це смачний спосіб впровадити корисну мікрофлору в травну систему.

Чайний гриб

Пікантний та ферментований чай чайного гриба багатий пробіотиками. Чайний гриб зазвичай ароматизують фруктами або травами. При ферментації чайного гриба іноді може вироблятися спирт, приблизно 0,5-3%. Цей газований напій має освіжаючий смак і допомагає заповнити мікрофлору вашого кишечника!

Місо

Місо використовується в якості основи для багатьох азіатських супів та страв. Воно є ферментованою пастою із суміші ячменю, рису або соєвих бобів. Місо надає стравам смак умамі. Оскільки місо багате пробіотиками, то воно дуже корисне. Однак, місо містить багато натрію, тому слід використовувати невелику кількість цього продукту.

Квашена капуста і кімчі

Квашену капусту готують всього з двох інгредієнтів – капусти і солі. У квашеній капусті дуже багато корисних пробіотиків. Її корейський двоюрідний брат, кімчі – це квашена капуста приправлена ​​спеціями. Обидва продукти покращують мікрофлору кишечника і допомагають контролювати рівень цукру в крові. Шукайте справжню квашену капусту і кімчі в магазині у відділі охолоджених продуктів. А оскільки, квашена капуста є однією з улюблених страв українців, то ледь не в кожній родині є власний майстер і рецепт її приготування.

Темпе

Темпе виготовляється з природним чином ферментованих соєвих бобів і є джерелом пробіотиків. Воно має легкий горіховий присмак і містить багато рослинного білка. Ферментовані соєві продукти сприяють поліпшенню рівня холестерину в крові!

Пробіотик

Пробіотик – це загальний термін для продуктів, що містять корисні бактерії. Пробіотики мають різні форми, такі як кефір, місо, чайний гриб і багато інших. Пробіотики випускаються у вигляді харчових добавок. У такому вигляді приймати їх простіше і зручніше. Шукайте пробіотичні БАДи з високим вмістом бактерій (5 мільярдів КУО або вище) і не забудьте, що зберігати їх слід у холодильнику.

Тим, хто тільки починає вводити в раціон ферментовані продукти, радимо вибрати кілька перерахованих вище продуктів і не поспішаючи додавати їх в щоденний раціон. Не забувайте пити багато води і регулярно займатися спортом, – це теж допоможе вилікувати кишечник і збільшити кількість корисних бактерій!

Ця стаття була написана Емілі Уикс (RDN, LD), експертом з питань харчування і кулінарної комунікації, що базується у Форт-Уерт, штат Техас. США. Емілі вважає, що шлях до щасливого життя – це розвиток здорових відносин між їжею, мозком і тілом. Займаючись приготуванням їжі вдома, інтуїтивно пересуваючись, ми можемо досягти внутрішнього спокою і бути щасливими тут і зараз. Користуючись смачними, легкими рецептами і керуючись простими стратегіями для створення зручності та приємної атмосфери на кухні ми стаємо щасливішими.

Коментарі