З настанням нового навчального року деякі батьки болісно намагаються організувати своїм дітям здорове харчування, яке не здаватиметься їм прісним і несмачним. Щоб допомогти школяреві оцінити красу здорового харчування, треба:

  • Давати дитині з собою порції відповідного розміру
  • Включати в раціон корисні овочі і фрукти
  • Вибирати продукти, які дадуть дитині необхідну енергію протягом дня
  • Не забувати про те, що діти потребують більшої кількості вітамінів і мінералів для зростання і розвитку

У чому плюси шкільного обіду, принесеного з дому?

Приносити обід з собою або харчуватися в шкільній їдальні? Є кілька аргументів на користь першого варіанту. Один з основних – алергія. Іноді обіди, приготовлені в школі, можуть містити алергени. Тому батьки алергіків часто самі готують дітям обід і дають його з собою в школу.

Ще один аргумент на користь принесеної з дому їжі – правильне харчування. Якщо говорити про вітамінами, їх зазвичай в шкільних обідах для дитини досить, а от за такими речами, як вміст цукру і вуглеводів, ніхто особливо не стежить. Якщо ви хочете, щоб ці аспекти раціону дитини залишалися збалансованими, давайте школяреві їжу з собою, щоб його раціон не був перевантажений великою кількістю шкідливих продуктів.

Ці схвалені дітьми рецепти – стара добра класика в сучасному виконанні. За цим рецептам ви зможете швидко приготувати смачні та поживні страви.

Бутерброди з мигдальною пастою, бананом і апельсиновим варенням

Цей рецепт – класичне блюдо для ланчу з невеликими варіаціями. Головна відмінність – такі бутерброди набагато корисніші традиційних бутербродів з маслом, арахісовою пастою або джемом. Мигдаль в мигдальній пасті містить корисні жири, в бананах багато калію, а в апельсиновому варенні трохи менше цукру, ніж в джемі. Апельсинове варення також містить вітамін C, який дає організму енергію і допомагає боротися з вільними радикалами.

складові

М’якоть одного банана
2 ст. ложки мигдальної пасти
2 скибочки хліба з борошна грубого помелу
3 ст. ложки апельсинового варення

приготування

  • Спочатку візьміть очищений банан і наріжте його скибочками по пів-сантиметра. Відкладіть в сторону.
  • Намажте мигдальну пасту на хліб з одного боку так, щоб вся скибочка була покрита пастою. Додайте масла при необхідності. Майте на увазі, що мигдальна паста іноді буває тверда. Якщо це так, добре перемішайте пасту ножем або ложкою, щоб все масло з’єдналося з пастою.
  • Потім на інший шматок хліба намажте апельсинове варення і ножем рівномірно розподіліть його по поверхні.
  • Перш ніж скласти бутерброд, покладіть скибочки банана на мигдальну пасту.
    Складіть скибочки хліба разом і упакуйте бутерброд в харчовий контейнер.

Корисні чорнично-лимонні енергетичні батончики

У цьому рецепті бажано використовувати сушену чорницю без додавання цукру. Можна використовувати і інші альтернативи сухофруктам.

складові

90 гр. висушеної чорниці
90 гр. сушеного лимона
1 склянка органічної кокосової стружки без цукру
Третину склянки розтопленого кокосового масло, бажано першого віджиму
1 ст. ложка меду
1½ склянки горіхів макадамія
1 ст. ложка насіння чіа
1 ч. ложка солі
1 ст. ложка меду

приготування

  • У кухонному комбайні подрібніть лимон і чорницю до однорідної маси. Потім додайте горіхи і продовжуйте збивати, поки горіхи не подрібняться.
  • Додайте кокосову стружку, сіль, насіння чіа, кокосове масло і мед. Збивайте протягом декількох хвилин, поки маса не утворить досить пухке пюре.
  • Застеліть деко папером для випікання і викладіть на нього лимонно-чорничну масу рівним шаром товщиною приблизно в один сантиметр. Накрийте пюре поліетиленовою плівкою в один шар.
  • Поставте деко в холодильник приблизно на годину. За цей час батончики повинні затвердіти і набути жувальну консистенцію.
  • Коли маса затвердіє, звичайним ножем або ножем для піци наріжте батончики.
  • Упакуйте батончики в пакет для ланчу з герметичною застібкою: так батончики не втратять свою консистенцію і не стануть м’якими через кокосове масло.

Простий вівсяний пудинг з насінням чіа

Насіння чіа, поза всяких сумнівів, дуже корисні для зростаючого організму дитини. Ці крихітні насінини містить велику кількість жирних кислот омега-3 і відмінно підходять для тих, хто намагається додати в раціон антиоксиданти для боротьби з вільними радикалами. Страва, приготована за цим рецептом, також не містить глютену і буде дуже багата на вітаміни.

складові

6 ст. ложок насіння чіа
3 склянки мигдалевого молока
1 ст. ложка меду
Пів чайної ложки ванільного екстракту
2 ч. ложки вівсяних пластівців
Сухофрукти або свіжі фрукти для прикраси зверху

приготування

  • Змішайте в мисці насіння чіа, вівсяні пластівці, екстракт ванілі, мед і мигдальне молоко. Для цього можна також використовувати скляну банку. Добре перемішайте всі інгредієнти.
  • Дайте масі постояти хвилин п’ять, за цей час вона трохи загусне. Потім розмішайте масу ложкою, щоб в ній не залишилося грудочок – злиплих вівсяних пластівців або насіння чіа.
  • Накрийте масу для пудингу поліетиленовою плівкою або кришкою від банки і поставте в холодильник. Залиште в холодильнику на 1-2 години. Щоб визначити готовність, обережно струсіть пудинг з насінням чіа; якщо він ворушиться, потрібна консистенція досягнута. Якщо пудинг рідкуватий, додайте більше насіння чіа або геркулесу і залиште масу в холодильнику ще приблизно на півгодини.
  • Прикрасьте пудинг свіжими фруктами або сухофруктами. Щоб додати страві хрусткий смак, можна посипати пудинг вівсяними пластівцями.
  • Якщо пудинг буде використовуватися в якості принесеного з дому обіду, розфасуйте масу порційно і розкладіть по креманках або харчовим контейнерам з кришками. Для збереження правильної консистенції до обіду, пудинг повинен бути відносно холодним.

Рецепт салату з макаронами і кіноа

Це просте блюдо добре зберігається в холодильнику, тому можна приготувати велику партію на початку тижня і видавати дітям у школу по порції щодня.

складові

4 склянки макаронних виробів з органічним кіноа
1 склянка майонезу з маслом авокадо
2½ ст. ложки органічної гірчиці білої
2 стебла селери
Третину склянки органічного кокосового оцту
1 ріпчаста цибуля
Пів чайної ложки молотого чорного перцю
1½ ч. ложки солі

приготування

  • Дрібно порубати цибулю і селеру. Відкладіть в сторону.
  • У великій каструлі закип’ятіть вісім склянок води. Коли вода закипить, засипте в аструлю макарони з органічним кіноа і варіть до бажаного ступеня твердості.
  • Макарони з кіноа варяться близько 10 хвилин до стану аль денте і близько 15 хвилин, якщо діти хочуть м’якіші макарони. Посоліть за смаком.
  • Злийте всю воду з відварених макаронів. Промийте приготовані макарони холодною водою.
  • У мисці змішайте майонез, кокосовий оцет, сіль, перець і гірчицю. Добре перемішайте і додайте попередньо порізані овочі. Додайте в салат приготовану локшину і знову перемішайте, щоб всі інгредієнти поєдналися з соусом. Поставте миску з салатом в холодильник приблизно на чотири години. Упакуйте салат в харчовий контейнер (ланч-бокс). Салат можна використовувати для шкільного обіду в якості гарніру або основної страви.

Коментарі