Продукти з високим вмістом кальцію і вітаміну D особливо корисні для підвищення щільності кісткової тканини. Це найбільш відомі поживні речовини, якщо говорити про кістки, але деякі інші речовини також відіграють важливу роль, включаючи вітамін С, калій і магній. Ось чому будь-яка дієта, спрямована на запобігання втрати кісткової маси, повинна бути добре збалансована і містити багато свіжих фруктів і овочів, а також достатню кількість нежирного білку.

Деякі продукти є кращими за інші в цьому відношенні, тому ми розберемо 7 супер продуктів для запобігання та лікування остеопорозу. Важливо серйозно сприймати це захворювання, тому що, незважаючи на те, що симптоми хвороби безболісні, результатом є набагато більший ризик переломів, лікування яких займе дуже довгий час і може залишити вас вразливими до системних інфекцій.

1. Темно-зелені овочі

Темно-зелені овочі

Ми вважаємо, що молочні продукти є єдиним джерелом кальцію, але насправді його можна знайти у багатьох різних овочах. Темна листова зелень, така як листова капуста, китайська капуста і зелень ріпи, мають високий вміст кальцію.

Але це ще не все. Вони також містять хорошу кількість вітаміну К, який, як відомо, ще більше знижує ризик остеопорозу.

2. Картопля

Картопля при остеопорозі

Менш відомі, ніж кальцій і вітамін D, але все ще важливі для здоров’я кісток – магній і калій. Більше того, ці поживні речовини працюють разом для захисту ваших кісток. Недостатній вміст магнію може порушити баланс вітаміну D. З іншого боку, калій здатний нейтралізувати кислоти в організмі, які в іншому випадку виводять кальцій  з ваших кісток.

Як солодка, так і біла картопля є багатим джерелом магнію і калію. Тільки не забудьте картоплю запекти або зварити, а не смажити їх на олії, щоб зберегти цінність для здоров’я.

3. Цитрусові фрукти

Всім відомо, що цитрусові фрукти є прекрасним джерелом вітаміну С. Але ви, можливо, не знали, що вітамін С відіграє велику роль у запобіганні втрати кісткової маси. Це тому, що вітамін С необхідний для розвитку колагену, який є фіброзною частиною кістки і хряща.

4. Риба

Риба

Багато різновидів жирної риби мають велику кількість вітаміну D, щоб допомогти тілу використовувати кальцій. У рибі також є омега-3 жирні кислоти, які на додаток до здоров’я кісток можуть підтримувати ваші суглоби та здоров’я серцево-судинної системи.

Лосось, зокрема, є прекрасним джерелом калію. Окрім лосося для здоров’я костей також цінними є скумбрія і тунець.

5. Мигдаль

Миндаль

Мигдаль багатий не тільки вмістом кальцію і калію, але і є надзвичайно універсальним харчовим продуктом, що легко включається у раціон. Мигдаль можна їсти жменькою як закуску, нарізати і підсмажити, як хрустка начинка для салатів, або додавати до горіхового масла, щоб намастити його на на хліб з цільного зерна.

Мигдаль містить достатню кількість жиру, але це не повинно викликати  занепокоєння, тому що вам не потрібно їсти багато мигдалю, щоб отримати норму поживних речовин.

Коментарі