Аліса Байенару, дієтолог:
Що перше спадає вам на думку, коли ви чуєте слово «желатин»? Желе? Так, мені також. Ці солодкі ласощі були одним з невід’ємних елементів мого дитинства і постійним хітом вечірок на днях народженнях. Хоч сьогодні воно вже не таке популярне, високоякісний желатин швидко набирає популярності завдяки його численним корисним властивостям.

Що таке желатин?

Желатин – порошок, який виготовляють з багатих колагеном суглобів, сухожиль і сполучних тканин тварин – зазвичай корів, свиней та іноді риб. Желатин не має кольору і запаху, розчиняється в теплих рідинах і згущується при охолодженні.

Желатин майже повністю складається з білка і має унікальний амінокислотний профіль, що обумовлює його численні корисні властивості. Найбільшу концентрацію в желатині мають гліцин, пролін, валін, гидроксипролин і глютамінова кислота.

Наш організм виробляє деякі амінокислоти. Інші ж необхідно отримувати з їжею. І, оскільки ми зазвичай не їмо суглоби, сухожилля і сполучні тканини, добавки з желатином можуть стати одним з ефективних способів забезпечити наявність цих незамінних амінокислот в нашому харчуванні.

Деякі корисні властивості желатину:

– Міцніший сон: желатин дуже багатий амінокислотою гліцином, яка продемонструвала здатність покращувати якість сну при прийомі перед сном.
– Здорова шкіра: желатин здатний підвищити рівень вологи і щільність колагену в шкірі.
– Товстіше волосся: численні дослідження продемонстрували, що волосся густішає при прийомі добавок з желатином.
– Міцніші кістки і здорові суглоби: хоч і поки що немає достатньої кількості даних про ефективність желатину при лікуванні остеоартриту, недавні дослідження показали значне ослаблення болю в суглобах в порівнянні з плацебо.
– Запобігання травм: прийом желатину спільно з програмою тренувань покращує синтез колагену і може допомогти в запобіганні травм і відновленні тканин.
– Зміцнення здоров’я мозку: висока концентрація гліцину в желатині поліпшує пам’ять і увагу.
– Зміцнення здоров’я кишечника: глютамінова кислота, що міститься в желатині, допомагає відновити і захистити стінки кишечника від пошкодження, сприяючи запобіганню проникності стінок кишечника – синдрому, при якому потенційно шкідливі речовини можуть потрапити з кишківника в кровотік.

Як додати желатин у свою дієту?

Найвідомішим способом є самому приготувати кістковий бульйон чи холодець. Злегка набивши руку, можна скористатися будь-яким рецептом для приготування тушкованих страв або просто для питного бульйону.

Можна купити желатиновий порошок і використовувати його в якості ущільнювача в рецептах, додавати його в напої або смузі. Спробуйте додавати желатиновий порошок у воду і випивати відразу перед сном, щоб міцніше спати. Желатиновий порошок навіть можна використовувати як заміну яєць у випічці: просто розмішайте 1 столову ложку желатину на 3 столових ложки води.

Желатин можна приймати у харчових добавках. Натурального желатину часто не вистачає в нашій дієті, особливо якщо ви не вживаєте м’ясо. Від так, прийом добавок може бути непоганою ідеєю. Ну і, нарешті, якщо ви хочете отримати користь від желатину, то чому б не згадати ласощі з дитинства? Зробіть желе самі – це нескладно! Ось рецепт:

Корисний вишневий желатин

1/2 чашки киплячої води
1 мірна ложка яловичого желатинового порошку
500 мл вишневого соку
1 чашка порізаних вишень без кісточок

Спосіб приготування:

1. Закип’ятіть воду на сильному вогні в невеликій соусниці.
2. Додайте желатин і добре перемішайте.
3. Насипте нарізану вишню на дно скляної миски. В іншу миску налийте вишневий сік і додайте 2 столових ложки розведеного у воді желатину.
4. Залийте поверх нарізаної вишні і накрийте.
5. Охолодіть 2-3 години до готовності.

Примітка: якщо використовувати цей рецепт за основу – ви можете використовувати і інші фрукти і соки.

Ця стаття була написана Алісою Баженару, дипломованим позаштатним дієтологом, письменником і редактором.

Коментарі