Незважаючи на те, що найкраще джерело необхідних нутрієнтів – це здорове і збалансоване харчування, жінкам не завжди вдається щодня вживати в їжу достатню кількість фруктів, овочів, натуральних зернових і корисних жирів. Тому не дивно, що так багато жінок вважають за краще приймати харчові добавки.
Залежно від вашої дієти, способу життя, розпорядку дня і життєвого етапу, для вас будуть кращими ті чи інші добавки. Однак деякі добавки завжди корисні для підтримки правильної роботи організму жінки.
Вітамін D
Вітамін D необхідний для роботи різних органів і систем організму, для здорової імунної системи. Однак одна з найважливіших функцій вітаміну D – підтримка роботи серцево-судинної системи у жінок. Дослідження показали, що у людей зі зниженим рівнем вітаміну D в крові протягом життя частіше виникає інсульт, серцеві напади, інфаркт або підвищений кров’яний тиск. У вагітних жінок нестача вітаміну D може приводити до небажаних ускладнень. Аналогічний зв’язок спостерігається між нестачею вітаміну D і розвитком діабету.
Ваш організм може виробляти необхідну кількість вітаміну D, якщо ваша шкіра отримує достатньо сонячного світла, особливо, ультрафіолетових променів B (UVB). Однак, одне з досліджень показало, що 36% здорових підлітків і 57% дорослих в США відчувають нестачу вітаміну D.
Чому так багато людей відчувають дефіцит вітаміну D?
При сучасному харчуванні та способі життя не так легко підтримувати достатній рівень вітаміну D в організмі. У наш час багато людей проводять все менше часу на вулиці. У містах і районах з високою забрудненістю UVB-промені не доходять до поверхні землі, тому навіть якщо ви і буваєте на сонці, можливо, ваша шкіра не отримує достатню кількість UVB-променів. Крім того, для захисту від раку шкіри при знаходженні на сонці ми часто наносимо сонцезахисний крем. При правильному нанесенні сонцезахисний крем більш ніж на 90% зменшує нашу здатність засвоювати вітамін D.
Інші фактори, що сприяють виникненню дефіциту вітаміну D – надмірна вага, темний колір шкіри і недостатнє засвоєння жирів (наприклад, глютен, інфекції або токсини можуть викликати таку проблему системи травлення, як хвороба “дірявого кишечника”).
Як можна отримати достатню кількість вітаміну D?
Якщо ви будете проводити на сонці по 20 хвилин в день без сонцезахисного крему, та якщо у вас не темна шкіра, ваш організм зможе виробити достатню кількість вітаміну D. Також ви можете отримувати вітамін D з яєчних жовтків, жирної риби (наприклад, лосося) і з м’яса (наприклад, яловичої печінки). Крім того, пластівці для сніданку і молоко часто штучно збагачені вітаміном D.
Endocrine Society, провідна організація з досліджень в галузі ендокринології, рекомендує підтримувати рівень вітаміну D в крові не менше 30 нг/мл, якщо ж він виявляється нижче, то слід щодня приймати його у формі добавок в дозуванні від 1500 до 2000 МО. Так як дефіцит цього вітаміну дуже поширений, є сенс попросити вашого лікаря перевірити ваш рівень вітаміну D, щоб ви знали, скільки вітаміну D вам слід приймати насправді.
Який тип вітаміну D найкращий?
Незважаючи на те, що існує п’ять типів вітаміну D, організм перш за все використовує вітамін D2 (його також називають ергокальциферол) і вітамін D3 (холекальциферол). Але в процесі засвоєння організму необхідно спочатку перетворити обидві форми цього вітаміну. Оскільки для вітаміну D3 цей процес протікає швидше і ефективніше, ніж для вітаміну D2, то він і є кращим варіантом.
California Gold Nutrition пропонує вітамін D3 в формі органічних вегетаріанських жувальних цукерок. Вони мають зручний розмір, 2 цукерки містять 2000 МО.
Куркумін
Куркумін відомий своїми потужними протизапальними властивостями. Це особливо актуально для жінок, так як у них з віком знижується рівень естрогену, і вони стають більш сприйнятливі до проблем, що викликаються запаленням. Хронічне запалення асоціюється з такими захворюваннями як рак, діабет, артрит, хвороби серця, остеопороз і хвороба Альцгеймера.
Куркумін входить до складу спеції, відомої як куркума. Однак куркума містить всього 3% куркуміну по вазі. Тому досягти протизапального ефекту просто додаючи куркуму в їжу, досить складно. До того ж, якщо вживати куркумін окремо, він погано всмоктується в кров. Але якщо брати куркумін разом з пеперином (речовиною, що міститься в чорному перці), його засвоюваність значно підвищується.
Для максимальної ефективності шукайте засоби, до складу яких входить і пеперин, наприклад, комплекс з куркуміном California Gold Nutrition’s Curcumin C3 Complex.
Риб’ячий жир
Риб’ячий жир багатий жирними кислотами Омега-3, і він теж допомагає зменшувати запалення. Жирні кислоти Омега-3 можуть сприяти поліпшенню настрою і пам’яті і знижувати ризик депресії і деменції. За даними дослідження, всіма цими корисними властивостями володіють дві виду жирних кислот Омега-3 – EPA і DHA.
Якщо ви приймаєте жирні кислоти Омега-3, краще віддавати перевагу харчовим добавкам з риб’ячим жиром, а не вживання в їжу рибу, так як є ймовірність, що в ній міститься ртуть. При виборі риб’ячого жиру намагайтеся віддавати перевагу перевіреним добавкам, в яких немає ртуті та інших токсичних компонентів. Добавка California Gold Nutrition’s Omega 800 містить і EPA, і DHA, в ній використовується тільки концентрат риб’ячого жиру, який отримав 5-ти зірковий рейтинг International Fish Oil Standards за якість, безпеку і дієвість.
Ця стаття була написана лікарем Вінас Рамос, ліцензованим фахівцем з «Фізичної медицини та реабілітації», яка отримала медичну освіту в Єльському університеті, Університеті Майамі і Каліфорнійському Університеті в Ірвайні. Вона є власником успішної медичної клініки в Південній Каліфорнії, і бере участь в змаганнях вже протягом 20 років як спортсмен на національному рівні. Вінас Рамос також працює тренером з фітнесу і допомагає в цій області всім, починаючи від одиноких мам до професійних спортсменів і навіть зірок кінофільмів. Вона пропонує читачам безкоштовну програму з 7 ступенів, щоб добре виглядати і любити життя всього за 25 хвилин в день на https://doctorvenus.com/free.
Стаття та зображення з сайту: https://iherb.com