Авокадо без сумніву є одним з найцінніших дарунків природи. Додавати його можна у найрізноманітніші страви — починаючи від тоста з авокадо на сніданок, додатку до овочевого салату і закінчуючи як основним елементом здорового обіду.

Безперечно, авокадо корисне для жінок і чоловіків, дітей і літніх людей. Особливо корисним буде, звичайно, стиглий авокадо – вибрати стиглий авокадо можна як за кольором шкірки, так і взявши його в руку та натиснувши на нього – достиглий фрукт не має бути “кам’яним”, але і палець не повинен відразу зробити ямку у фрукті.

Полюбити авокадо варто з тих причин, що:

1. Ваше серце любить авокадо

Опубліковане в Американському журналі клінічного харчування в 2018 році дослідження показало, що люди, які їдять авокадо (у порівнянні з тими, хто теж стежить за здоровим харчуванням, але не вживає авокадо), мають більш високий рівень хорошого холестерину. Це, швидше за все, пов’язане з мононенасиченими жирами, що містяться в авокадо.

Достовірні докази підтверджують той факт, що мононенасичені жири, які також містяться в оливках та горіхах, є більш здоровими, ніж насичені жири в олії, вершках, беконі, жирному м’ясі, курячій шкірі та кокосовій олії. Цікаві дані з досліджень здоров’я медсестер та лікарів досліджень свідчать, що заміщення 5% нашого щоденного енергетичного споживання від насичених жирів мононенасиченими жирами призведе до зниження ризику серцевих захворювань на 15%.

Крім того, вживання мононенасичених жирів замість насичених жирів знижує загальну смертність – не тільки смерть від серцево-судинних захворювань, але і від раку та нейродегенеративних захворювань. Майже три чверті жиру в авокадо є мононенасиченим жиром, який не тільки захищає серце, але і зміцнює імунну систему і знижує рівень запалення в організмі.

Як додатковий бонус для гарного здоров’я серця, авокадо також є природним холестерином, з низьким вмістом натрію, з високим вмістом калію і відмінним джерелом клітковини, що є фактором, що сприяє кращому здоров’ю серця.

2. Ваш кишківник любить авокадо

У людському кишечнику проживає 100 трильйонів бактерій. Ваша дієта підтримує складну екосистему кишечника, яка відіграє таку життєво важливу роль у нашому здоров’ї. Одним з таких дієтичних факторів є клітковина, яка міститься в рослинних продуктах, таких як фрукти, овочі та цілі зерна, як хліб з цільної пшениці, цілі овес, ячмінь, кукурудза та кіноа.

Волокна в авокадо є унікальним поєднанням нерозчинних волокон і розчинної клітковини. Клітковина діє як швабра і допомагає поглинати рідину в кишечнику, утворюючи м’яку, гелеподібну речовину для боротьби з запорами. Нерозчинні волокна працюють як мітла, переміщуючись по довжині кишки для видалення відходів. Але волокно робить набагато більше, ніж просто тримає у формі наш кишківник: воно може відігравати роль у запобіганні раку товстої кишки, і навіть допомогти впоратись з зайвою вагою.

3. Ваші очі люблять авокадо

Авокадо є джерелом лютеїну, що накопичується в оці. Було виявлено, що лютеїн, разом з іншим фітохімічним препаратом, який називається зеаксантин, є захисниками проти загального розладу очей у літніх людей, що називається віковою макулярною дегенерацією. У 2017 році дослідники в Америці виявили, що люди, які їли один авокадо в день протягом шести місяців, мали більш високий рівень лютеїну в крові. Лютеїн також знаходиться в хороших кількостях у яйцях.

4. Ваш мозок любить авокадо

У тому ж дослідженні, згаданому вище, люди, які їли авокадо щодня, також мали значні покращення у своїй пам’яті, пізнанні та здібностях до вирішення проблем. Лютеїн в авокадо, в поєднанні з мононенасиченими жирами, клітковиною та іншими біологічно активними сполуками, такими як каротиноїди і токофероли, роблять цей вершковий фрукт особливо сприятливим для здорового мозку.

5. Ваш імунітет любить авокадо

Аналізуючи дані Національного обстеження з питань охорони здоров’я та харчування в США, дослідники виявили, що в цілому люди, що регулярно їдять авокадо, мають у загальному краще здоров’я порівняно з тими, хто не їсть авокадо.

Тож навіщо відкладати знайомство з авокадо на потім? Спробуйте його вже сьогодні! Почніть з дешевших сортів Fuerte з зеленою шкіркою, потім спробуйте дорожчий темношкірий сорт Hass. Фрукт, який наче «тане в роті», може бути цінною частиною здорового, збалансованого та різноманітного харчування

Коментарі